CBSE_G_FLN_C10_School Leadership for Foundational Literacy and Numeracy_Batch2 Answer key

 1. What must be the correct attitude of a leader while dealing with children of 3-9 years of age group?

Answer – a positive and flexible mindset

2. Which of these is not true for transformational leadership?

Answer – Financial management

3. One of the appropriate strategies for assessment of learning of children of 3-9 years of age group would be through

Answer – observation of children on their multiple activities

4. Leaders who believe in effective school-parent engagement are more likely to state that

Answer – all parents can support their children

5. Which of these concepts is not relevant to leading FLN in schools?

Answer – Not communicating with community and parents

6. Collaborative processes with stakeholders can encourage

Answer – shared accountability for student learning outcomes

7. Pedagogical leadership positively impacts

Answer – learning competencies of children

8. Pedagogical leaders must ensure that in all schools processes the

Answer – child is at the centre

9. Children’s ability to reason and to apply simple numerical concepts in daily life can be considered as part of

Answer – foundational Numeracy

10. To maintain the morning arrival period to school, which strategy must be adopted by teacher of first grade?

Answer – Establishing routine arrival tasks for children, such as group reading, so that they are encouraged to come on time

11. Which of these is not a type of involvement between school-family-community?

Answer – Participating

12. Which of the following statement about vision is not true?

Answer – Vision does not have any specified time frame

13. The role of a pedagogical leader is to

Answer – coach teachers on various pedagogical practices for children

14. Pedagogical Leadership is a comprehensive field of expertise wherein a leader needs to possess

Answer – in depth knowledge of pedagogies useful for children of 3-9 years of age

15. Which skill can be considered as a “gateway skill” that marks the entry of a child into the formal schooling processes?

Answer – Foundational literacy and numeracy skills

16. Which of the following classroom practices would be developmentally appropriate for children of foundational age?

Answer -Introducing new concepts gradually

17. Which of these is essential for school development plan in the context of FLN?

Answer – Planning for the developmental needs of children of 3-9 years of age group

18. A school leader must organize assessment of children of 3-9 years of age group for

Answer -assessing their strengths, needs and interests

19. Which of the following is not included in the involvement type of ‘learning at home’?

Answer – Discriminate parents if they are illiterate

20. School leadership can

Answer – build strong foundational learning competencies among children

Popular posts from this blog

1.4 Production possibility curve (PPC) diagrams Economics CIE IGCSE Topical Past Paper 2

Ch 4 Organisation of data Statistics grade 11

Ch 5 presentation Statistics grade 11