CBSE_G_FLN_C5_Understanding ‘Vidya Pravesh’ and ‘Balvatika’_Batch2

1. What are the competencies and concepts covered under the developmental goal 1 ?

Answer : Self-concept, pro-social behavior, health, nutrition, hygienic practices, self-protection, motor skills

2. What is the specific purpose of Vidya Pravesh and Balvatika ?

Answer : Ensure smooth transition of children to the primary grades

3. How many developmental goals are covered in the development of Vidya Pravesh and Balvatika?

Answer : 3 developmental goals

4. What kind of material is suggested in Vidya Pravesh and Balvatika ?

Answer : Indigenous/locally, low-cost or no-cost material

5. What is free play?

Answer : Child-initiated small group activity

6. What is meant by DIY?

Answer : Do It Yourself

7. The main purpose of the activity/interest areas is to give children opportunity for

Answer : Free Play

8. Vidya Pravesh is meant for the children of what stage of schooling ?

Answer : Children entering Grade I

9. What is the duration for the implementation of Vidya Pravesh in weeks?

Answer : 12 Weeks

10. The NEP-2020 talks about what kind of intervention to be given in the early grades?

Answer : Lay-based, enquiry based, age and developmentally appropriate

11. What is portfolio?

Answer : Collection of concrete work sample of each child

12. What is the correct example of phonological awarness?

Answer : Identification of rhyming words

13. Which of the following document is part of the FLN Mission?

Answer : Vidya Pravesh

14. What term is used for preschool III in NEP-2020?

Answer : Balvatika

15. When should the worksheets be given to the children?

Answer : After children have sufficient opportunities to play with concrete objects or toys and play-based activities.

16. What is the correct example of balance in activities?

Answer : Teacher-initiated and child-initiated activities

17. At which stage of life is the brain development rapid?

Answer : Early childhood stage

18. What is meant by the weekly schedule?

Answer : Day-wise scheduling of activities to be conducted for a week

19. Which document is mentioned as level-3 in the FLN Mission Guidelines?

Answer : Balvatika

20. What is the duration for the implementation of Balvatika ?

Answer : 1 year


 moRE

Popular posts from this blog

1.4 Production possibility curve (PPC) diagrams Economics CIE IGCSE Topical Past Paper 2

Ch 4 Organisation of data Statistics grade 11

Ch 5 presentation Statistics grade 11