CBSE_G_FLN_C6_Foundational Language and Literacy_Batch2

1. The priority of a language classroom is

Answer : to create a print-rich environment for children

2. A child’s language is not just a medium of learning but also an expression of thoughts, _________and innovation.

Answer : creativity

3. Picture reading involves

Answer : oral skills and thinking abilities

4. For better learning opportunities a teacher must provide

Answer : freedom to children for exploration

5. What is guided reading?

Answer : when most instructions are given by the teacher

6. What is shared reading?

Answer : when most help is given by the teacher

7. Literacy learning is

Answer : a complex developmental process

8. A teacher must provide ample opportunity to children for _________in the language classroom.

Answer : self-expression

9. What is interregnum period in language learning?

Answer : development of a self-contained system of expressions

10. Children who are multilingual have the advantage of being

Answer : constructive and critical thinkers

11. Mother tongue helps children to become

Answer : divergent thinker

12. Context is important in language learning because it helps children to

Answer : grasp the meaning of the particular word

13 What is the silent period?

Answer : period of self-negotiated learning

14. In a language classroom, open-ended instructions play an imperative role as

Answer : it allows children to expand their knowledge and experience

15. Reading essentially is a process of ___________

Answer : meaning making

16. What is independent reading ?

Answer : when minimal support is given by the teacher

17. An active learner

Answer : participates in classroom activities

18. For the holistic development of children a teacher needs to design activities by integrating _________

Answer : – LSRW

19. The process of writing happens parallel to reading because

Answer : both are inter-connected

20. Reading as a skill required

Answer : phonemic awareness, previous knowledge and prediction


MORE

Popular posts from this blog

1.4 Production possibility curve (PPC) diagrams Economics CIE IGCSE Topical Past Paper 2

Ch 4 Organisation of data Statistics grade 11

Ch 5 presentation Statistics grade 11